آمریت عمومی توسعه خدمات مالی
توسعه خدمات مالی نیاز مبرم جامعه بشری بوده و در حال حاضر مورد توجه کشور ها در حال توسعه میباشد، به اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات گسترده، توسعه خدمات مالی می تواند در راستای ذیل به اهداف اساسی سیاست های کلان اقتصادی مانند رشد اقتصادی فراگیر، کاهش نابرابری عاید و کاهش فقر در جامعه، نقش مثبت و اساسی را ایفا نماید. نظر به اهمیت موضوع و نیز تأکید نهاد های بین المللی مانند بانک جهانی و صندوق وجهی بین المللی(IMF) مبنی بر رویدست گرفتن اقدامات لازم از جانب کشور های رو به انکشاف و نو ظهور، آمریت عمومی توسعه خدمات مالی در ماه جوزای سال 1395 در چوکات تشکیلات د افغانستان بانک ، ایجاد گردید.
دیدگاه (Vision)
دیدگاه این آمریت را تأمین دسترسی آسان، مصئون، مناسب، اقتصادی، با کیفیت و متداوم نفوس جوان (بالای سن قانونی) به ویژه افراد دارای عاید پائین و قشر آسیب پذیر و محروم جامعه به خدمات مالی مانند حساب بانکی، حساب پس انداز، حساب تقاعد، بیمه، دسترسی به قرضه و وسایل تأدیاتی لازم، احتوا می نماید
اهداف (Objectives)
اهداف متوسط آمریت عمومی توسعه خدمات مالی شامل افزایش دسترسی عامه به خدمات مالی به ویژه دسترسی قشر فقیر و دارای عاید پائین جامعه به خدمات مالی، تأمین حقوق مستهلکین یا استفاده کنندگان خدمات مالی، رشد و انکشاف سواد مالی و پیشرفت استعداد مالی مردم افغانستان، کاهش نابرابری عاید و نیز کاهش فقر در کشور، ایجاد بستر توانمند و پویا برای کمک به رشد اقتصادی فراگیر، ترویج و فرهنگ سازی استفاده از خدمات مالی رسمی میباشد.
همچنان اهداف نهائی(Ultimate objectives) این آمریت شامل کاهش نمودن درجه فقر در کشور، کاهش در نابرابری عواید و بالا بردن سطح رفاه عامه را شامل میشود.
وظایف و مسئولیت ها (Tasks and Responsibilities)
مسوولیت آمریت عمومی توسعه خدمات مالی شامل موارد چون انجام مطالعات تشخیصیه از رفتار سکتور مالی غرض شناسائی مشکلات و موانع فرا راه توسعه خدمات مالی در سطح کشور، تهیه و ترتیب پیشنهادات به منظور افزایش دسترسی عامه به خدمات مالی در کشور، ایجاد چهار چوکات قانونی برای بانکداری سنتی، بانکداری از طریق نمایندگی، تمویل مالی تشبثات خورد و متوسط (SME)،تمویل زراعت، تمویل دیجیتالی یا الکترونیکی، تمویل مالی خانمها، تمویل اجاره و تمویل رهن مسکن، جمع آوری و تحلیل معلومات مالی از عموم بانکهای تجارتی و تهیه سفارشات لازم در زمینه، اقدامات لازم برای ترویج دانش مالی و آگاهی عامه، ترتیب و تدوین راهبرد ملی توسعه خدمات مالی (NFIS)، ایجاد سیستم مؤثر نظارت و ارزیابی از تطبیق راهبرد توسعه خدمات مالی (NFIS)، ترتیب و تدوین قوانین و مقررات مربوط به حمایت حقوق مستهلکین یا استفاده کنندگان خدمات مالی و راه اندازی برنامه ها و ورکشاپ های آموزشی و آگاهی دهی عامه در مورد خدمات مالی در سطح کشور، میشود.
ساختار تشکیلاتی (Organizational Structure)
آمریت عمومی توسعه خدمات مالی دارای یک آمر عمومی که در راس قرار داشته و دو معاونیت، معاونیت سنتی و معاونیت نوآوری که هر یک دارای بخش های کاری تحت اثر خویش وظایف آمریت را به پیش میبرند.
1- بخش بانکداری متعارف و بانکداری از طریق نماینده:
این بخش وظیفه دارد تا فیس های را که د افغانستان بانک از بانکهای تجارتی حصول می کند، تحلیل، بررسی و در صورت نیاز بخاطر توسعه خدمات مالی انرا تجدید نظر کند. هدف این بخش شناسایی موانع و محدودیت های حقوقی و مقرراتی برای توسعه خدمات مالی در کشور میباشد و همچنان ایجاد یک چارچوب حقوقی مناسب جهت افزایش توسعه خدمات مالی در کشور را فراهم نماید. این بخش، بانکداری از طریق نماینده را نیز در بانکها خصوصی کشور تشویق می نماید.
1.1 - بخش حمایت از حقوق مشتریان
این بخش مسئولیت حمایت از حقوق مشتریان در سکتور مالی، جلب اعتماد مردم به مؤسسات مالی کشور، ارایه معلومات متناسب (هزینه، مزایا، و خطرات) در مورد محصولات و خدمات مالی به مشتریان، تأمین شفافیت در عرضه محصولات و خدمات مالی، حفظ محرمیت معلومات مشتریان، رفتار مناسب با مشتریان و روش تجاري مسؤولانه، رقابت سالم و نوآوري در عرضه محصولات و خدمات مالی، بهبود کیفیت محصولات و خدمات مالی و رسیدگی به شکایات مشتریان و حل منازعات مالی آن ها را بدوش دارد.
2- بخش تمویل تشبثات خرد و متوسط (SME) و تمویل سکتور زراعتی:
این بخش مسولیت فراهم نمودن تسهیلات لازم برای مساعدت نمودن حمایت مالی از تشبثات خرد و متوسط (SME) و سکتور زراعتی، تقویت کمک های مالی برای خانم ها در سکتور تشبثات خرد و متوسط (SME) در کشور و فراهم نمودن تسهیلات مالی کوتاه مدت و طویل مدت برای سکتور تشبثات خرد و متوسط (SME) و سکتور زراعت را بدوش دارد
3 - بخش نو آوری مالی
این بخش برای رشد سطح دسترسی خانمها به منابع مالی در شهرها و قریه جات با همکاری نهادهای مالی کار میکند. همچنان، این بخش مسولیت دارد تا با نهادهای پول الکترونیک (EMIs) و موسسات تادیاتی (PIs) کار نماید تا بانکداری از طریق نمایندگی (Agent banking) در تمام کشور گسترش دهد. به همین ترتیب این بخش با بانکهای خصوصی همکاری تخنیکی در بخش گسترش ماشین های اتومات صرافی (ATMs) و ماشین ها اتومات خریداری (POS) می نماید وهمچنان این بخش طرح ها را برای تمویل مسکن و اجاره مالی را در افغانستان نیز تنظیم می نماید.