تاریخچه د افغانستان بانک

د افغانستان بانک قرار تصویب شماره 152 مورخ ۱۳۱۸/۲/۳ هـ ش مجلس وزرا، تصویب شماره 11 مورخ  ۱۳۱۸/۶/۱۹ هـ ش شورای ملی، تصویب تاریخی ۱۳۱۸/۶/۱۲ هـ ش مجلس اعیان و منظوری ۱۳۱۷/۵۲۸۰ تاریخی ۱۳۱۸/۱۱/۱۷ هـ ش حضور شاهانه به سرمایه ابتدائی مبلغ 120000000 مبلغ یکصد و بیست میلیون افغانی در پایتخت کشور، شهر کابل افتتاح شد که در داخل و خارج کشور با اختیارات و وظایف لازم  می‌توانست نمایندگی و فروع خود را تأسیس و  بانکهای سکتوری را تعیین نماید. نظام بانکداری افغانستان با تأسیس بانک ملی افغان در سال 1312 هـ ش پا به عرصه وجود گذاشت و قبل از تأسیس د افغانستان بانک، امور بانکداری دولتی را این بانک به پیش میبرد.

بیشتر

DAB

دیدگاه

دیدگاه د افغانستان بانک عبارت است از دیدگاه یک نهاد پولی است که بهترین شیوه ها و دستورالعمل های بین المللی را در ساحه تحکیم ثبات قیم و ایجاد نظام سالم مالی به منظور تأمین ثبات اقتصاد کلان کشور، انکشاف سکتور خصوصی و رشد فراگیر اقتصادی فراهم می نماید.

ماموریت

ماموریت د افغانستان بانک عبارت از تحقق ثبات قیم و ایجاد نظام مستحکم مالی می باشد.

اهداف

هدف عمدۀ د افغانستان بانک عبارت از تامین و حفظ ثبات قیمت های داخلی است، سایر اهداف د افغانستان بانک که تابع هدف اولیه آن میباشد، عبارت اند از حمایه سیالیت (نقدینه گی)، قابلیت پرداخت دیون، فعالیت مؤثر سیستم ثابت مالی متکی بر اقتصاد بازار و تقویه سیستم پرداخت مصئون، سالم و مؤثر ملی. د افغانستان بانک با در نظر داشت هدف اولیه اش سیاست های کُلی اقتصادی دولت را حمایه و رشد اقتصادی دوامدار را تقویه مینماید.

وظایف عمده

وظایف عمده ای د افغانستان بانک عبارتند از:

(1) طرح، اتخاذ و اجرای سیاست پولی افغانستان؛ (2) طرح، اتخاذ و اجرای سیاست ارزی و ترتیبات اسعاری افغانستان نگهداری و ادارۀ ذخایر رسمی اسعار افغانستان؛ (3)چاپ، ضرب و نشر پول کاغذی و مسکوکات فلزی افغانستان؛ (4) انجام وظایف منحیث بانکدار، مشاور و نمایندۀ مالی دولت؛ (5) صدور یا ثبت جواز، تنظیم و نظارت بر بانکها، صرافان اسعار، عرضه کنندگان خدمات پولی، مجریان سیستم پرداخت، عرضه کنندگان خدمات اسناد بهادار،  مجریان سیستم انتقال اسناد بهادار و سایر اشخاصی که د افغانستان بانک می تواند مطابق احکام قانون آنها را نظارت نماید؛ (6) ایجاد، نگهداری و توسعۀ سیستم مؤثر و سالم جهت پرداخت و انتقال اسناد بهادار که از طرف دولت یا د افغانستان بانک صادر شده باشد و تصفیه و تسویۀ حساب معاملات پرداختی و معاملاتیکه درچنین اسناد بهادار صورت می گیرد، می باشد.

هفت رکن ستراتیژیک

پلان راهبردی (ستراتیژیک) د افغانستان بانک از سال 2017 الی2020 را در بر میگیرد که یک طرح برای فعالیت‌های د افغانستان بانک می‌باشد. اصل‌های (ستراتیژیک) در تداوم نخستین پلان راهبردی (ستراتیژیک) ایجاد گردیده و اولویت‌ها و فعالیت‌های آیندۀ پلان رهبردی (ستراتیژیک) جدید د افغانستان بانک را تشکیل میدهد. اصل‌های (ستراتیژیک) به عنوان طرح برای بهبود فعالیت‌ ها و استفادۀ مؤثر منابع در چهار سال آینده که برمبنای ارکان ذیل استوار می باشد، استفاده خواهد شد.

رکن اول استراتیژیک

ارتقای مؤثریت سیاست پولی در راستای حمایت از رشد و ثبات اقتصادی.

 

 

رکن پنجم استراتیژیک

افزایش و حفظ مؤثریت سازمانی وکسب اطمینان از استمرار فعالیت های اصلی و ارتقای میکانیزم های اداری وعملیاتی.

رکن دوم استراتیژیک

تحکیم زیربناها و چارچوب حقوقی، مقرراتی و نظارتی بمنظور تأمین سلامت ثبات نظام مالی و بالا بردن اعتماد عامه به سیستم بانکی کشور.

 

 

رکن ششم استراتیژیک

انکشاف زیر بنا های فیزیکی، تحکیم امنیت و ارتقای زیربنا ها و سیستم های تکنالوژی معلوماتی و ارتباطی یا ICT .

رکن سوم استراتیژیک

توسعه خدمات مالی که بر مبنای آن د افغانستان بانک مصمم بر آنست تا با متنوع سازی محصولات و خدمات مالی و همچنین ایجاد بازار های جدید با توجه خاص به گروپ های محروم مالی نظیر خانوار ها و شرکت های کوچک و متوسط، دسترسی مردم به خدمات مالی را تسهیل و انواع خدمات مُدرن بانکی را گسترش دهد. 

رکن هفتم استراتیژیک

بهبود سیستم مدیریت منابع بشری بمنظور فراهم سازی زمینه برای افزایش کارایی و رشد کارمندان.

رکن چهارم استراتیژیک

تحکیم مصؤنیت و مؤثریت نظام پرداخت و جلوگیری و کنترول از خطرات احتمالی در سیستم پرداخت و ایجاد سیستم مرکزی برای اوراق بهادار.

ارزش های محوری

ارزش های محوری اجراآت د افغانستان بانک را تشکیل میدهد، این ارزش ها بیانگر هویت د افغانستان بانک بوده و خط مشی و مسیر اجراآت آن را مشخص می سازد، کارکنان د افغانستان بانک مکلف می باشند که در اجرای وظایف خویش ارزش های محوری این بانک را مدنظر داشته باشند. ارزش های محوری د افغانستان بانک را موارد ذیل تشکیل میدهد:

تعهد به تأمین منافع عامه: د افغانستان بانک به رفع ضروریات عامه متعهد می باشد.

 

 

حسن التفات به مراجع ذیربط: د افغانستان بانک مفتخر خواهد بود تا بهترین خدمات را به مراجع ذیربط به شمول حکومت(که د افغانستان بانک بحیث نماینده پولی آن عمل مینماید) عرضه نماید.

حسن سلوک و درستکاری: د افغانستان بانک به رعایت شئون مسلکی و درستکاری در فعالیت های خویش متعهد است.

 

شفافیت: د افغانستان بانک نظارت عامه را بر تمام اقدامات خویش پذیرفته و از آن استقبال می نماید.

رهبری نمونوی: د افغانستان بانک در هر دو سطح سازمانی و انفرادی طوری عمل خواهد نمود که بحیث سرمشق قرار گیرد.

 

کار گروهی: د افغانستان بانک به کار جمعی در سطح و بین واحد های اداری متعهد می باشد.

مساوات و عدالت: د افغانستان بانک به رویه منصفانه با مشتریان، کارکنان و سایر مراجع ذیربط متعهد می باشد، این امر شامل ایجاد ماحول مناسب کاری و تساوی جنسیتی (جندر) می باشد.

حفظ محرمیت: د افغانستان بانک در تمام معاملات با مشتریان، کارکنان و سایر مراجع ذیربط سطح مقتضی محرمیت را حفظ خواهد نمود.

چارت تشکیلاتی د افغانستان بانک